Fugleskydningsselskabet for Vordingborg og omegn er tæt forbundet med godset Rosenfeldt. Derfor har det også været naturligt for godset at stille jord til rådighed til skydebanen. Skydebanen oprettes hvert år til lejligheden og ligger helt ude på Knudshoved Odde ved Trehøje.

Ved fugleskydning skydes der til en træfugl bygget af piletræ. Fuglen er beslået med forskellige jernbeslag, som skal skydes ned i en bestemt rækkefølge. Hver nedskydning udløser en gevinst til skytten. Den der skyder den sidste plade ned, som er brystpladen, bliver fuglekonge.

Over halvdelen af beslagene er påFuglensat, så de kan falde for et enkelt velrettet skud. Til gengæld er nogle af dem meget små, smalle eller horisontale, så man skal være omhyggelig med sigtning og aftræk.

Resten af beslagene er kraftigere plader, der ikke er vanskelige at ramme. De kan dog sidde særdeles godt fast, så der skal mange skud til, før de falder ned. Her gælder det om at være heldig at komme til bukken, når pladen er blevet løsnet af de foregående skytter. Her gælder det om at være en dygtig skytte, som kan sætte skuddet, så pladen falder ned.

Normalt tager en fugleskydning 4-5 timer inden den sidste plade – brystpladen er skudt ned. Det betyder, at størstedelen af tiden ved en fugleskydning går med hyggeligt samvær og andre aktiviteter.

Fugleskydningen åbnes med en parade og efterfølgende march rundt om fuglene til deres ære. Derefter trækkes der lod blandt skytterne for at fastlægge rækkefølgen. I løbet af formiddagen gennemføres skydningerne både til fuglene og til 10 delt ringskive.

Midt på dagen serveres frokost i det store spisetelt. Menuen veksler fra år til år, men er altid velsmagende. Dertil serveres øl og mulighed for en enkelt snaps. Under frokosten musicerer Storstrøms Tabourkorps, som er venligst udlånt fra Vordingborg Garnison.

Når frokosten er spist fortsætter skydningerne indtil klokken cirka 16.00. Herefter uddeles præmier til skytterne, der har nedskudt de forskellige plader fra fuglene. Der er en fugl for både Remington- og for stangriffelskytterne. Desuden trækkes der lod blandt de betalende medlemmer. Til slut udnævnes fuglekongerne.

Alkoholpolitikken er restriktiv. Der må dog nydes alkohol i begrænsede mængder. Det væsentlige for selskabet er samhørigheden og oplevelsen at skyde med de gamle våben – og naturligvis at være heldig og måske blive udnævnt til årets fuglekonge.

Kontaktinformation

Kassemester: Vibeke Pedersen Webmaster: Niels Sawman Brandt E-mail: info@1788.dk