Fugleskydning 2018 i god stil

Alle traditioner blev holdt i hævd ved årets fugleskydning. Vandring om fuglene, tilberedning af dagens frokostmenu, ladning af forladerne, musik ved Tambourkorps Storstrømmen, hædring af skyttekonger og fuglekonge og nedskydning af jern og æbler fra to fugle.

Tekst og fotos: Niels Sawman Brandt

Årets fugleskydning blev som sædvanlig gennemført på et jordstykke ved Knudsskovsvej 59 på Knudshoved Odde venligst udlånt af godsejer Peter Oxholm Tillisch til Rosenfeldt Gods.

Traditionerne ved Fugleskydningsselskabet er stort lige så gamle som selskabet selv – 230 år gamle, og dem bliver der ikke ændret ved. Det er de traditioner, der er selve ånden i selskabet, som er Vordingborg og omegns ældste selskab.

Selskabets direktør, Per Lorenz Hinrichsen åbner årets fugleskydning og afslutter med selskabets motto: Borgerlig samdrægtighed er vort selskabs øjemed.

Klokken præcis halv ni søndag morgen stiller alle medlemmer og skytter op i rækker og geledder og lytter til selskabets direktør, Per Lorenz Hinrichsen.

– Det er mig en glæde at kunne byde velkommen til årets fugleskydning. Vi skylder godset Rosenfeldt en stor tak for, at vi igen må gennemføre vor fugleskydning i disse vidunderlige omgivelser. I år har jeg den store glæde, at ingen af vores medlemmer er bortgået i det forløbne år. To af vores unge medlemmer har dog været udsat for nogle alvorlige trafikuheld, men de er begge i god bedring. Jeg skal minde om, at vi vil håndhæve vor restriktive alkoholpolitik, da alkohol og skydevåben er en rigtig dårlig cocktail. Til slut skal jeg minde om vort selskabs motto, som er: Borgerlig samdrægtighed er vort selskabs øjemed, sagde Per og afsluttede med at udbringe tre gange leve for Fugleskydningsselskabet for Vordingborg og omegn af 1788.

Per førte derefter an ved vandringen omkring fuglene. Det er en rituel æresbevisning til fuglene, der er udført i piletræ og påsat beslag som skytterne senere skal nedskyde. Åbningsceremonien blev afsluttet med at kanonér Steen Munthe Bruun skød fugleskydningen i gang med sin salutkanon.

Der blev skudt – som sædvanlig – til en fugl med Remington og en fugl med stangriffel begge forladegeværer. Desuden var der en skydning til 10-delt ringskive med både Remington og stangriffel.

Jørgen Mørup Olsen (højre) er den faste kok til fugleskydningen.

Mens skydningerne var i gang på den ene side af selskabets store telt, som er donneret af Vordingborg Kommune, blev frokosten til beredt på den anden side af teltet. I år lå der nogle dejlige store svinekamme i den store grill. De blev serveret med flødekartofler og grøntsager.

Tambourkorps Storstrømmen

Frokosten er også en ceremoni i sig selv. Der er altid musikalsk ledsagelse under frokosten. Tambourkorps Storstrømmen stillede i stor opstilling med tre piber, tre trommer, to styk Euphonium, en trompet fire trommer og – ikke at forglemme – en tambourmajor. Inden spisningen skal sidste års fuglekonge afsløre sin skive, som skal indgå en selskabets store samling. Jytte Mørup Olsen havde udfærdiget et vidunderligt billede af sin hund ved den sø, hvor de plejer at gå tur.

Steen Munthe Bruun er selskabets kannonér.

Klokke 13.00 blev eftermiddagens skydning igen skudt i gang af Steen Munthe Bruun og fortsatte til klokken 16.00.

Dagen blev officielt afsluttet med uddeling præmier til de dygtige skytter.
Førstepladsen i skiveskydningen blev præmieret med seks flasker god samt DKK 600,-. Andenpræmien af fire flasker god rødvin og DKK 400,-, mens tredjepladsen fik to flasker god rødvin og DKK 200,-. Den gode rødvin var doneret af VM Entreprise v/ Daniel Manley.

Præmierne til selve fugleskydningen er helt unikke ved fugleskydningsselskabet. Hver genstand, der bliver nedskudt fra fuglen bliver præmieret med et stykke gedigent sølvtøj. I år var det gode skeer i tretårnet sølv.

Alle præmier til skytterne, der har nedskudt et af de mange jern på fuglen, bliver præmieret med et stykke sølvtøj af tre tårnet Sterling sølv.

Præmierne for remingtonfuglen tilfalder den skytte, der har nedskudt det pågældende jern, men det er lidt anderledes for stangriffelfuglen.

Skytten selv får et stykke sølvtøj. Efter nedskydningen trækker skytten et nummer blandt alle betalende medlemmer, som også får et stykke sølvtøj.

Præmieliste for 10-delt ringskive og fugleskydningen

De to store præmier modtager skytterne, der har nedskudt brystpladen. Der bliver udnævnt til skyttekonger. Skyttekongen for stangriffelfuglen skal desuden trække fuglekongen, som også sker blandt de betalende medlemmer. Stort tillykke til henholdsvis Rune Høj, skyttekonge for remingtonfuglen og Steen Munthe Bruun, der helt usædvanligt både blev skyttekonge og fuglekonge.

Steen Munthe Bruun
Rune Høj

Efter præmieuddelingen blev hele baneanlægget nedbrudt og pakket på trailere og alt var stuvet på plads klokken lidt over 18 i et magasin på Rosenfeldt gods.

Fugleskydning i 2019 afholdes den 16. juni og gennemføres på Knudsskovsvej 59, 4760 Vordingborg.

Vel mødt i 2019

Claus Gade Hansen instruerer Birk Rommedahl, inden han skal affyre den 35 kilo tunge stangriffel.