Fugleskydning 2017

Der var lovet godt vejr til søndag den 18. juni og vejrguderne holdt, hvad meteorologerne havde lovet. Græsarealet var pænt slået og det nye telt, sponsoreret af Vordingborg Kommune, stod flot og indbydende. De store vinduespartier skabte en lys og venlig atmosfære, både for dem, der skulle lade geværerne og for den senere traditionsrige frokost.

Allerede fra tidlig morgen – på et tidspunkt, som kun de færreste kender sådan en søndag morgen – var medlemmer af direktionen mødt op for at klargøre snoretrækket til de ti-delte ringskiver. Og efterhånden som morgenen skred frem kom stadig flere til fugleskydningen. Kantinen, som er drevet af Jytte Olsen, var i fuld gang med at smøre morgenbrød med ost, spege, og rulle og kassereren, Vicky Manley, registrerede skytterne. Nogle ville kun skyde stangriffel, andre kun Remington, men en del ville skyde med begge våben. Enkelte havde endda medbragt egne våben.

Klokke 08.30 – præcis – kaldte formanden, Per Lorenz Hinrichsen, til parade. Skytterne stillede op som traditionen byder. Her fik de formaninger af formanden, fik gennemgået programmet og iagttog til sidst et minuts stilhed for de bortgangne medlemmer. Derefter marcherede hele forsamlingen efter formanden med selskabets fane rundt om fuglene. Fugleskydningen blev til sidst skudt i gang af kanoner Steen Munthe-Brun.

Skydningerne forløb planmæssigt i løbet af formiddagen. I alt var der tilmeldt cirka 35 skytter. Her var der både rutinerede skytter og helt nye medlemmer, som blidt blev vist til rette og instrueret i betjeningen af de gamle våben. For nye medlemmer er det nemt at komme til at skyde.

Våbnene bliver ladt op af lademestrene inde i teltet. Løbet bliver renset. Krudtet i præcist afmålte mængder bliver hældt i løbet og stampet og til sidst lægges en kugle i med en filtskive ovenpå, så kuglen ikke triller ud. Lademesteren tager derefter våbnet ud til skytten og lægger det til rette i bukken for skytten, som nu blot skal tage sigte og trykke på aftrækkeren. Derefter sker det hele af sig selv.

Michael har skydefærdigheder fra sine unge år på Ornebjerg Skytteforening og senere fra Den Kongelige Livgarde.

I løbet af formiddagen kom borgmesteren, Michael Seiding Larsen, som var blevet inviteret til frokost med selskabet. Han blev vist rundt af formanden, som forklarede en meget interesseret Michael om fugleskydningens historie og de århundrede gamle ritualer.

Mellem skydningerne blev tiden brugt til hygge i stor stil. Man snakkede med gamle venner – og nye. Der blev netværket og måske skabt grobund for gensidige forretninger og der blev fortalt røverhistorier fra tidligere fugleskydninger.

Ved middagstid blev der kaldt til frokost, hvorefter skytterne med gæster finder sig til rette i det nye store telt, hvor der var dækket op. Ude på den anden side af teltet havde Jørgen passet grisen, som var blevet krydret aftenen i forvejen. Her til morgen blev den ridset og lagt til rette på kæmpegrillen. Stegetiden tog i alt cirka fire timer, men så var den også perfekt. Kantinen stod for serveringen af frokosten, som bestod af grillet gris med flødekartofler, flûtes og salat. Traditionen tro blev frokosten åbnet med fællessang – ”Er du dus med himlens fugle” skrevet af Sven Gyldmark | Finn Martin fra spillefilmen Vagabonderne på Bakkegården fra 1958.

Formanden indledte traditionen tro frokosten og bød borgmesteren velkommen.

Hør Poul Richard synge den…

Efter frokosten blev skydningen genoptaget og nedskydningen af beslagene på fuglene fortsatte i en lind strøm. – højre og venstre kugle, scepter, sværd, højre krone og venstre krone og til sidst brystpladen, som afgør, hvem der bliver skyttekonge. Fuglekongen afgøres altid ved lodtrækning af skyttekongen.

Klokken halv fem samledes skytterne til præmieuddeling.

Skiveskydning med Remington:
Nr. 1 Daniel Manley
Nr. 2 Claus Kevin
Nr. 3 Jacob Lind

Skytterne blev præmieret med en vingave sponsoreret af VM Entreprise samt et pengebeløb.

Skyttekonge og fuglekonge på Remmington – Daniel Lind.
Skyttekonge stangriffel – Rune Høj Nielsen.
Fuglekonge stangriffel – Jytte Mørup Olsen.

Beslagene på begge fugle blev nedskudt efter en særlig rækkefølge. Oversigten over nedskydningerne kan du læse her…

1788 Præmie resultater Remington 2017

1788 Præmie og gevinst resultater Stang 2017

Skytterne blev præmieret med bestik i sølv.

Det var en dejlig dag i godt selskab i uforlignelig natur og med god konkurrence. Tak for denne gang. Vi ses til næste år, søndag den 17. juni 2018.